Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 16 (857) Data wydania: 17.04.17
Czytaj e-gazetę

Znany kucharz szukał u nas kulinarnych inspiracji

MSZANA Prowadzący telewizyjne programy kulinarne i imprezy gastronomiczne kucharz David Gaboriaud gościł kilka dni temu w Mszanie.

Zapoznawał się z tutejszymi smakami i przepisami miejscowych gospodyń. Wizyta odbyła się w ramach jego kulinarnych podróży po Polsce. Być może zaowocuje ona ukazaniem się przepisu np. na połomski wielkanocny święcelnik w jednej z jego książek kucharskich.

Gaboriaud przyjechał do Mszany wraz ze współpracownikiem Michałem Matuszewskim. O mszańskiej kuchni dowiedział się, kręcąc jeden ze swoich programów kulinarnych w Tatarskiej Jurcie Dżenety Bogdanowicz z gminy Krynki. To gmina partnerska Mszany. W urzędzie gminy obaj zostali poczęstowani śląskim kołoczem, potem zjedli tradycyjny obiad złożony z rolady, klusek, czerwonej kapusty) przygotowany przez panie z KGW Mszana. Później kucharze odwiedzili Izbę Regionalną w Gogołowej. Miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich przygotowały świąteczny żurek, a gospodynie z Połomi pokazały, jak upiec święcelnik. Przy okazji zaprezentowały też tradycyjne potrawy kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia, czyli moczkę i makówki. - Potrawy, jakie na co dzień gotuje się w domach, kultywowane przez pokolenia, to najlepsza i najciekawsza kuchnia. W moich kulinarnych podróżach szukam nie tylko przepisów, ale przede wszystkim historii z nimi związanych - powiedział Dawid Gaboriaud.

Gaboriaud urodził się i wychował we Francji, jego matka jest jednak Polką. Do Polski Francuz przyjechał osiem lat temu. Jest kucharzem z zamiłowania, organizatorem wielu warsztatów i imprez kulinarnych, propagatorem „slow food” - idei celebrowania posiłków i delektowania się jedzeniem.

(art)