Miody, sery i konfitury na Eko Bazarze
15 sierpnia na radlińskim placu przy fontannie rozstawione zostały stragany z naturalną i zdrową żywnością. Produktami, w których próżno było szukać sztucznych barwników i konserwantów.
RADLIN Już przed godziną 10.00 na placu Radlińskich Olimpijczyków rozstawiać zaczęli się pierwsi wystawcy. Wśród nich nie zabrakło lokalnych rolników, rzemieślników czy pszczelarzy, choć pojawili się także goście z Małopolski. Różne gatunki miodów, sery kozie, warzywa, doskonałe wędliny - miedzy innym te produkty można było kupić w sobotę na pierwszym Eko Bazarze w Radlinie. Na gości czekały również niecodzienne przysmaki, jak np. konfitury z jabłka i chilli, oleje z ekologicznych upraw czy rzemieślnicze lody, do produkcji których nie używa się sztucznych barwników. Beata Cyganek ze swoimi produktami przyjechała z Katowic. - Oferuję konfitury wytrawne, pasty oraz humus. Mam również miód leśny z żurawiną błotną. Wszystko naturalne i zdrowe - mówi.
Włodarze miasta zorganizowali Eko Bazar, aby urozmaicić tradycyjny biertułtowski odpust parafialny. - Ekologiczny asortyment w ramach Eko Bazaru sprawdził się doskonale. Należy mieć nadzieję, że okazji do kolejnych ekologicznych jarmarków tego typu będzie w Radlinie coraz więcej - podkreśla Marek Gajda z radlińskiego magistratu. A amatorów ekologicznych, zdrowych specjałów prosto ze wsi nie brakowało. Jednym z nich była Anna z Pszowa. - Spróbowałam słodkich konfitur i nie mogłam się powstrzymać przed ich kupnem. Ale wyjechać stąd nie mogłam oczywiście bez miodu z ekologicznej pasieki. Eko Bazar to naprawdę ciekawe przedsięwzięcie. Oby więcej takich w naszym regionie - mówi z zachwytem.(juk)