Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 39 (880) Data wydania: 26.09.17
Czytaj e-gazetę

Letni żurek, pyszne bitki

Nasze recenzja restauracji, w której „Kuchenne Rewolucje” przeprowadziła Magda Gessler

PSZÓW Dwa dni po zakończeniu „Kuchennych rewolucji” wybraliśmy się do restauracji „Szynk w Pszowie”. Zarezerwowaliśmy stolik na godz. 17.00. Z zainteresowaniem przyglądaliśmy się wnętrzu. Ku naszemu zdziwieniu - ani śladu Magdy Gessler! Nie było zdjęć restauratorki czy podpisów. Nawet na stojącej przy wejściu tablicy, na której wypisano przykłady dań, zabrakło informacji typu „Magda Gessler poleca”. Naszym zdaniem to duży błąd. Przecież w najbliższym czasie wiele osób odwiedzi restaurację tylko dlatego, że jak magnes przyciągnie ich nazwisko słynnej restauratorki. Jedynym wytłumaczeniem może być to, że do czasu ponownej wizyty Gessler w Pszowie restauracja nie może korzystać z jej wizerunku. Ale tego nie wiemy.

Zmiany wystroju przeprowadzono dość małymi środkami, ale całość prezentuje się przyjemnie. Ekipa programu zastosowała pomysły, które znamy już z poprzednich odcinków „Kuchennych rewolucji”. Na przykład na ścianach zawisły złote ramy, a w nich zdjęcia miasta sprzed lat. Uwagę przyciąga duża fotografia zlikwidowanej kopalni. Ze ścian (to było do przewidzenia) zniknęły pstrokate malunki. Zastąpił je kolor żółto-kremowy z dodatkiem z czerwonych motywów. Wysokie cokoły przemalowano na kolor granatowy.

Przyszła pora na trzy propozycje Magdy Gessler. W charakterze czekadełka dostaliśmy po pajdzie chleba z pasztetem. Jak wyjaśniła kelnerka - „z mięsa z byka”. Dokładnie z ogonów wołowych. Na pasztecie kleks z chrzanu i połówka buraczka. Miły gest na start. Naszym zdaniem sam pasztet był nieco za mało wyrazisty, jednak chrzan zdecydowanie dodawał mu „mocy”, więc całość oceniamy jednak na plus.

Rozczarowaniem okazał się śląski żurek z ziemniakami i wędzoną słoniną (12 zł). Przede wszystkim dlatego, że został podany letni. Pod koniec jedzenia był już właściwie zimny. Oj, Magda Gessler zrobiłaby zadymę! Trzeba jednak pochwalić, że żurek przygotowywany jest na naturalnym zakwasie. Dzięki temu nasze podniebienie nie jest drażnione przez chemiczne składniki.

Na główne danie wybraliśmy popisowe danie „Kuchennych rewolucji”, czyli bitki wołowe z szynki w sosie grzybowym. Do tego kluski, buraki i boczek (podobno duszony przez cztery godziny w temp. 60 st. C.). Całość kosztowała 30 zł. To naprawdę interesujące danie. Zrobiło na nas wrażenie. Sos grzybowy był wyjątkowo aromatyczny i świetnie współgrał z miękką wołowiną. Smak grzybów nie przytłaczał, był jedynie ciekawym dopełnieniem całości. Ta propozycja może znaleźć swoich amatorów. Szczególnie, że restauracje rzadko serwują wołowinę pod taką postacią.

Obsługa działała sprawnie. Kelnerki dokładnie opisywały dania, często podchodziły do stolików, reagowały na prośby klientów.

Jak podsumować rewolucję? Użyjemy sformułowania, które usłyszeliśmy od gości w stoliku obok: „może być”. Były mocniejsze i słabsze punkty. Te drugie są do poprawienia. Właściciele mają jeszcze czas - do kolejnej wizyty Magdy Gessler, która wyda ostateczny werdykt. (mak)